SDC maakt zich sterk tegen Human Trafficking met aangrijpende dansvideo

DRACHTEN- Op zondag 9 december stond de danscrew van Salvation Dance Centre in de oude machinefabriek Sluis in Drachten al dansend op de bres voor duizenden vrouwen die in ons land slachtoffer zijn van deze uitbuiting en zeer ernstige misdaad. De belading van het onderwerp mensenhandel, maakte de fabriekshal deze dag extra koud, kil en leeg. Van tien uur tot half vijf werkten een dansteam en techniek team samen aan dit indrukwekkende project. Op de set was geen sprake van luxe en poespas. De ruwe wanden, roestend metaal, harde lijnen en sobere kleuren vormden het decor en tegelijkertijd de rauwe rand om de dans. Met op de achtergrond een imposant glaswerk waartegen het kletteren van de regen en lichtval van de zon elkaar afwisselden waren het stuk voor stuk elementen die de al zo krachtige boodschap nog zoveel meer versterken. 

 Momenteel nemen we een dansvideo op om de stem te zijn voor vrouwen die vastzitten. Wij willen zeggen; Jij bent geliefd en bijzonder. Jij bent hier niet voor bedoeld! Wij hopen daar verandering in te zien en in te brengen.” Aldus de inleiding van initiatiefneemster Elza Postma. In de fabriekshal lagen oude, vieze matrassen met stapeltjes kleding erop. Het vraagt niet veel voorstellingsvermogen om je in te denken dat meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn zó leven. In het midden van de immense ruimte hing een grote kroonluchter bestaande uit allemaal diamantjes. Afstekend tegen de omgeving was het meer dan een pronkstuk. Het verwees tegelijkertijd naar de kostbare levens van de vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Geen toeval dus, dat de kroonluchter het hart van de danssetting vormde.

Het totale plaatje maakte dat alles wat je hoort, ziet en voelt door merg en been gaat. “Heftig meisje, heel aangrijpend” klonk een reactie van een vader van één van de danseressen. Tussen de opnames door wikkelden de meiden zich in badjassen en werden blote benen warm gewreven. Smerige, geschaafde en zelfs open knieën door de harde en ruwe ondergrond waarop vol overgave gesprongen en gerold werd. “Morgen zijn de benen open” vertelde een danseres tussen de takes door. “Je moet er wat voor over hebben om een onderwerp als deze écht over te kunnen brengen.” Ze laat nadrukkelijk weten hoe groot de impact ook op hunzelf is. “Je voelt je kleiner dan je bent al hoe groot je ook van lengte bent” voegde ze eraan toe. De schaafwonden die zich vormden gedurende de opnames verwijzen ook naar de geschonden levens van de slachtoffers. Gehuld in weinig kleding lagen de danseressen met trillende ledematen in de beginpose. Kwetsbaar en toch zo krachtig! Balanceren op een oneffen grond in een steenkoude ruimte vraagt discipline en doorzettingsvermogen die respect doet afdwingen. In de dans klonk een luide, ijzige gil en regelmatig gleden de dames in de spagaat op koude, ruwe tegels waarna een variatie aan formaties elkaar razendsnel opvolgden. Steeds weer vanaf het begin om het uit verschillende hoeken vast te leggen. Ook dit slaat een brug naar het leven van de slachtoffers. Zij beleven de afschuw en afgrijselijke details alsmaar opnieuw en manipulatie en chantage dwingt ze dagelijks in een spagaat. Schreeuwend om hulp, hopend op een wonder! “Someone please save me, someone please heal me” is dan ook één van de aangrijpende teksten in de muziek.

Er werd vol overgave en op hoog niveau gedanst en de cameraman “danste” er met bijna evenveel snelheid en souplesse tussendoor. Daardoor zijn de beelden alsof je je in het verhaal bevindt. Alsof je meegenomen en meegetrokken wordt of zelfs middenin de situatie zit. Even soepel als de dansbewegingen ging de samenwerking tussen alle meewerkende partijen. Een jonge freelance cameraman uit Groningen, twee pas afgestudeerde studenten van NHL en o.a. een derdejaars communicatie studente van de Hanze Hoge School vonden een naadloze aansluiting bij elkaar. Alle dansers en medewerkers hebben zich zichtbaar met hart en ziel ingezet. Daar waar een ieder duidelijk in zijn of haar kracht werd gezet om zich samen sterk te maken in deze strijd tegen mensenhandel en voor mensenlevens!